donderdag 23 februari 2017

Noorwegen dag 4

Donderdag

Coordinator meeting
Terwijl Ines samen zit met de andere coördinatoren om het project verder te bespreken, hebben Nick en Gwen de tijd om alvast wat om aan hun powerpoint te werken. Aangezien het eindelijk eens droog weer was, doen we eerst een kleine ochtendwandeling naar Brygge om wat energie op te doen.






First parent meeting

Na de lunch krijgen we van Kari uitleg over het eerste oudergesprek dat in de school plaats vindt. Ines is vrijwilliger om in de rol van nieuwe ouder te kruipen. Ze krijgt een hele waslijst aan persoonlijke vragen voorgeschoteld. De vragen gaan over het kind zelf, de interesses van het kind...maar ook enkele persoonlijke vragen komen aan bod: heeft je kind reeds te maken gehad met huiselijk geweld, hoe zit het thuis met drank en/of drugsgebruik... Hier is het de gewoonte dat alle ouders dit gesprek samen met de klasleerkracht doen, alvorens het kind zijn eerste schooldag start. Kari benadrukt dat deze vragen gesteld worden in belang van het kind.

Children with special needs


Het 2e deel van de namiddag gaat over kinderen met special needs. Ook hier is het contact met de ouders weer heel belangrijk. Elke ochtend maakt de leerkracht even tijd om met de ouder te bespreken hoe de ochtend verlopen is, of dat er vandaag iets is waar rekening mee gehouden moet worden. Ook worden de ouders gedurende de dag via sms op de hoogte gebracht, mocht dat nodig zijn.  Voor de eerste schooldag, krijgen de ouders een vragenlijst mee over de dagelijkse gewoontes van het kind die van belang kunnen zijn (bv. slaapt hij/zij nog overdag...).
Samen met de ouders en het support team worden er enkele afspraken gemaakt zoals bv. wie er met het kind naar de fysiotherapeut gaat (dit kan zowel door de school of ouders gebeuren).
ASK is een netwerk van leerkrachten die maandelijks samenkomen om te bespreken welke verbeteringen kunnen gebeuren om het de kinderen makkelijker te maken. Het gaat hier vooral om het delen van ervaringen om elkaar te helpen, zowel op schoolgebied als thuis.

Het systeem hier staat ver weg van ons Belgisch M-decreet... Wij kunnen alleen maar hopen dat België ooit inziet dat er nog heel veel ruimte is voor verbetering!!!



3 opmerkingen: