dinsdag 21 februari 2017

Noorwegen dag 2 - Scholen bezoeken

Dinsdag:

De wekker ging weer vroeg af. Met kleine oogjes genoten we van een goed ontbijt. Daarna met de bus en auto (wat een geluk hadden we, toen we met Kari haar Tesla mochten meerijden!) naar het schooltje van Trond.
Aangekomen leek het een groot gezellig huis te zijn. Helemaal geel geschilderd, omgeven door enorm veel groen.

Na een gezellig kopje koffie kregen we een rondgang door de school. Wat ons meteen opviel was dat alle klassen verdeeld waren in ‘hokjes’. Houten afscheidingen waar telkens een andere activiteit was. Het leek ons een beetje claustrofobisch en onoverzichtelijk.

Na de rondleiding konden we een sessie van de ‘dinosaurusschool’ bijwonen. Een methode die zich focust op 7 verschillende onderwerpen. Oplossingsgericht denken, emoties, regels en afspraken,… komen aan bod. 
Het is een soort van kringgesprek waarna een gerichte activiteit aangeboden wordt.
We vonden het een leuke sessie, maar adhv de discussies achteraf konden we toch merken dat we niet helemaal op dezelfde lijn staan. Afsluiten met ‘we agree to disagree’ was de oplossing.

De lunch werd op een speciale manier gebracht. Buiten op de speelplaats was een klein hutje waarin eten op een kampvuur werd klaargemaakt. Rijst met rendierstoofvlees. Best wel lekker! Daarna kregen we tijd om samen met de kinderen de speelplaats te ontdekken.
Wat zijn deze kinderen verwend!!! De hele speelplaats is gemaakt op een heuvel. Enorm veel groen, fietsenparcours, touwenparcours, zandbakken, glijbanen, schommels, podium, rotsklimmen, muurklimmen, en zo kunnen we nog even doorgaan. Nick zou in zijn jeugd hier dolle pret hebben beleefd!
Door het grote aanbod, creatieve hoeken en enorm veel plaats viel het op dat alle kinderen heel gelukkig waren en er enorm weinig disputen waren. Hier kan BelgiĆ« nog wat van leren…

Na een uurtje frisse lucht, terug de vergaderzaal binnen en nog een presentatie over ouderbetrokkenheid in het schools gebeuren. Hieruit blijkt dat ouderbetrokkenheid enorm belangrijk is tijdens het leerproces van het kind. Niet enkel in de 3de kleuterklas waar de kinderen klaargestoomd worden om naar de lagere school te gaan, maar in alle jaren en leeftijdsgroepen!

Afsluiten doen we door de samenwerkende lagere school te bezoeken. Deze lijkt eigenlijk veel op lagere scholen uit Belgiƫ. Enkel (en zo is het altijd hier) zijn er relatief weinig schoolgaande kinderen voor de oppervlakte voorzien om te leren. Veel plaats, grote klassen, veel buitenruimte.

Rechstreeks daarna gingen we naar Trond, de directeur, thuis om in samenwerking met de groep het avondmaal te maken. De sfeer was heel gezellig en het eten verrukkelijk! Na deze ontspannende avond konden we redelijk vroeg naar onze kamer voor onze verdiende rust!
Ook morgen mogen we iets langer blijven liggen. Zeer welkom na deze 2 vermoeiende dagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten